Woningaanbod in Groningen droogt sneller op dan elders

In het eerste kwartaal van 2024 verkochten de NVM-makelaars 18 procent minder woningen dan in het kwartaal daarvoor. Een teken dat koopwoningen nu minder in trek zijn? Nee, zeker niet. Het aantal geïnteresseerde kopers en biedingen op woningen neemt juist toe. Door die grote vraag droogt het aanbod versneld op.

Lees verder

Eerlijkheid en duidelijkheid bij het koopproces

In een verhitte woningmarkt vissen huizenzoekers vaker achter het net. Er zijn namelijk veel
minder koopwoningen dan kandidaat-kopers.

Lees verder

Huizenmarkt krap, tijd krap?

Meer kopers dan koopwoningen. Zo laat de huizenmarkt in Groningen en omgeving zich het beste typeren. Hoe maak je toch kans van slagen, zonder steken te laten vallen?

Lees verder

Opkoopbescherming moet starters meer kansen geven

Het is al jaren een bekend verschijnsel: beleggers die in gewilde wijken huizen opkopen voor de verhuur. Sinds 1 januari hebben gemeenten meer mogelijkheden om opkoopbescherming in te voeren in dergelijke gebieden. Het doel is om starters en middeninkomens meer kans te geven op een betaalbare koopwoning.

Lees verder

Is een nieuwbouwwoning iets voor mij?

· Categorie: Nieuwbouw

Bestaande woning of nieuwbouwhuis? Voor die keuze sta je bij de zoektocht naar een huis. Beide hebben zo hun eigen voordelen en charmes. Alles nieuw, dus lekker onderhoudsarm. Of een huis met authentieke details, waar je wat meer omkijken naar hebt. In deze nieuwe blog lichten we de voordelen van nieuwbouw voor je uit.

Lees verder

Weten wat je financiële mogelijkheden zijn in een verhitte huizenmarkt

· Categorie: Aankoop

In een hectische markt wil je als huizenzoeker goed voorbereid voor de dag komen. Zo help je voorkomen dat je keer op keer achter het net vist. Dat doe je bijvoorbeeld door een financieringsgesprek te voeren voorafgaand aan de huizenjacht.

Lees verder

Wordt de jubelton afgeschaft?

· Categorie: Hypotheken

Wie geld wil schenken aan bijvoorbeeld een kind voor een eigen woning, moet misschien wel haast maken. Nu krijgt de ontvanger nog een flinke schenkingsvrijstelling over het ontvangen bedrag. Er zijn steeds meer signalen dat deze vrijstelling gaat verdwijnen.

Lees verder

Woningstyling: verkoopsucces zit in de details

· Categorie: Verkoop

Verkoopstyling is een van de middelen waarmee wij als makelaars een woning zo goed mogelijk presenteren aan potentiële kopers. Maar waarom zou je in de huidige oververhitte markt nog extra moeite doen? Je huis verkoopt toch wel.

Lees verder

Tevredenheid en teleurstelling op de Groningse huizenmarkt

· Categorie: Verkoop

In een jaar tijd is de verkoopprijs van een gemiddelde koopwoning in Groningen gestegen met bijna 27 procent. Een toename die nog nooit eerder is vertoond. Een koopwoning in onze gemeente kostte in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 334 duizend euro.

Lees verder

Niet op de blaren zitten in een oververhitte huizenmarkt

· Categorie: Aankoop

Je moet nú beslissen, wat doe je? Oh, je wilt eerst nog een bouwtechnische keuring laten uitvoeren? Next!

Lees verder

'Help, hoe kom ik ertussen?'

· Categorie: Aankoop

Slechts zo’n 500 woningen staan op dit moment in de gemeente Groningen te koop. Gunstig voor wie een woning heeft en die wil verkopen. Maar hoe vind je in tijden van extreme krapte de volgende woning die past bij jouw woonwensen?

Lees verder

Online bieden op een huis, zonder black box

· Categorie: Verkoop

In een oververhitte huizenmarkt kan Online Bieden voor meer transparantie zorgen. Het idee hiervoor ontstond niet voor niets in Groningen en Amsterdam, steden met de meest krappe woningmarkten.

Lees verder

Slim bezichtigen in tijden van corona

· Categorie: Verkoop

Je huis op afstand openen voor geïnteresseerde kopers. Enkele jaren geleden is deze innovatie ontwikkeld voor de verkoop van leegstaande woningen. In de huidige coronacrisis is het soms ook het ei van Columbus voor koopwoningen die bewoond worden.

Lees verder

Stilte voor de storm?

Ook op de huizenmarkt is sprake van een soort van avondklok. Na de hectiek van de afgelopen maanden is het nu wat rustiger. Maar als de voortekenen niet bedriegen, is dat stilte voor de storm.

Lees verder

Wordt 2021 een goed woonjaar?

· Categorie: Aankoop

Sommigen kunnen de kwaliteit van de fles wijn uit hun kerstpakket aflezen aan het etiket. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: ‘Ja, 2018 was een goed jaar voor dit wijnhuis.’ Met het kopen van een woonhuis is het net zo. Je moet een kenner zijn om een huis naar waarde te kunnen schatten. Het beste vraag je daarom een aankoopmakelaar om advies.

Lees verder

Nieuwbouw kopen: wanneer verkoop je je huidige huis?

· Categorie: Nieuwbouw

Je leeft toe naar het moment waarop je je nieuwe woning kunt betrekken. Maar wat is een goed moment om je huidige huis te verkopen? Hoe voorkom je opbrengstverlies, extra woonkosten en stress?

Lees verder

Overbieden: hoe ver moet je gaan?

De huizenmarkt blijft voorlopig krap, het aantal gegadigden groot. Zeker in de stad Groningen is overbieden daardoor op dit moment eerder regel dan uitzondering. Hoever moet je daar als geïnteresseerde koper in meegaan? En wat zijn de risico’s van overbieden?

Lees verder

Huis kopen als pure belegging of voor studerende kinderen?

· Categorie: Aankoop

Omdat de kamernood in Groningen hoog is, besluiten welgestelde ouders soms om hun studerende kinderen een handje te helpen. Ze kopen voor hun kroost een woning. Daarmee zijn ze fiscaal gezien belegger en betalen ze vanaf 1 januari 2021 niet twee, maar acht procent overdrachtsbelasting. Oeps!

Lees verder

Krap, krapper, Groningen

Onlangs publiceerde makelaarsvereniging NVM haar jongste marktcijfers. De gemeente Groningen springt eruit. Nergens anders is de krapte aan koopwoningen zo groot. De lokale krapte-indicator staat op een stand onder de 2. Het betekent dat wie op zoek is naar een huis in Groningen nog niet eens kan kiezen uit twee woningen. Dat wil zeggen: woningen die overeenkomen met iemands woonwensen en budget.

Lees verder

Wonen op de zonnige zuidkant is gewild

Huizen met een tuin op het zuiden zijn doorgaans meer in trek dan huizen met een tuin op het noorden. Logisch. Wanneer je van je buitenruimte geniet, vang je ook graag wat vitamine D. Maar hoe komt het dat gewilde woonbuurten vaak aan de zuidzijde van een gemeente of plaats liggen?

Het zou interessant zijn om daar eens onderzoek naar te doen. In het geval van de stad Groningen heeft het ongetwijfeld ook te maken met de gunstige geografische ligging. Daarnaast heeft wonen in Groningen-Zuid nog andere voordelen. Maar daarover later meer.

Lees verder

Veranderde woonwens

· Categorie: Aankoop

De kwaliteit van de leefruimte in en om je huis is in deze tijd nóg belangrijker geworden. Op de huizenzoekmachine Funda is dat goed te merken. Het gebruik van de zoekfilters ‘tuin’ en ‘buitenruimte’ is de afgelopen twee maanden met bijna 20 procent procent toegenomen.

Lees verder

Hoe reageerde de hypotheekrente op de coronacrisis?

· Categorie: Hypotheken

De afgelopen weken zagen we dat de ene na de andere hypotheekbank een renteverhoging
afkondigde. Nadat de overheid in maart de coronamaatregelen had bekend gemaakt,
ontstond er een hausse aan hypotheekaanvragen. Veel mensen maakten zich ongerust over
mogelijke rentestijgingen en aanscherping van regels.

Doordat veel mensen hun hypotheek gingen oversluiten ontstond er een verdubbeling van het aantal hypotheekaanvragen. Dit zorgde voor een enorme druk op de hypotheekadministraties van de hypotheekbanken waardoor deze genoodzaakt waren om door middel van renteverhogingen op de rem te
trappen. Daarnaast steeg de kapitaalmarktrente als reactie op de coronacrisis waardoor de hypotheekrente ook steeg.

Lees verder

Huizenprijzen in Groningen blijven op peil

Ook na anderhalve maand van ‘social distancing’ blijft de vraag naar koopwoningen in Groningen onverminderd groot.

Lees verder

Interview met architect Rogier Mentink

· Categorie: Nieuwbouw

‘Signatuur als het boegbeeld van Helpermaar’

Met advies- en ontwerpbureau KuiperCompagnons won hij destijds de prijsvraag voor het stedenbouwkundig ontwerp. De gemeentelijke jury roemde de heldere opzet voor de nieuwe woonbuurt Helpermaar, met diverse deelplannen perfect passend in de bestaande bebouwde en landschappelijke omgeving.

Lees verder

Huis (ver)kopen in tijden van corona

Als gevolg van het coronavirus zijn we meer dan ooit op huis aangewezen. Op een thuis dat geborgenheid biedt voor het hele huishouden. Dat zo nodig ruimte biedt om thuis te werken. 3 vragen en antwoorden over de woningmarkt in tijden van corona.

Lees verder

Nieuwbouwhuis kopen: zo kom je ertussen

· Categorie: Nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis kopen heeft voordelen, maar er zijn tegenwoordig ook belemmeringen. Zeker in een stad als Groningen. Hoe maak je de meeste kans op een gloednieuwe woning?

Lees verder

De Overwaarde Hypotheek

· Categorie: Hypotheken

Omdat er bij ons op kantoor regelmatig vragen over komen vertellen wij u in dit artikel graag iets meer over de Overwaarde Hypotheek. De Overwaarde Hypotheek is voor iedereen met de AOW-gerechtigde leeftijd en een eigen woning met een aanzienlijke overwaarde.

Lees verder

Huizenmarkt in Groningen: de allergekste

· Categorie: Aankoop

In een jaar tijd steeg de verkoopprijs van een gemiddelde woning in de stad Groningen en omgeving met ruim 9 procent. Het aanbod van koopwoningen was nog nooit zo klein. Wat is wijsheid als je op dit moment op huizenjacht wilt gaan?

Lees verder

Komt er in 2020 een kantelpunt op de huizenmarkt?

· Categorie: Verkoop

Nog nooit was de gemiddelde huizenprijs zo hoog. De stad Groningen spant daarbij de kroon. Voor veel potentiële kopers staat inmiddels de betaalbaarheid onder druk. Welke gevolgen heeft dit voor de huizenmarkt in het nieuwe jaar?

Lees verder

Hypotheekrenteaftrek 2020

· Categorie: Hypotheken

De maximale hypotheekrenteaftrek wordt al sinds 2014 verlaagd. Tot nu toe met een half procent per jaar. Daardoor mag je over 2019 nog maximaal 49% aftrekken.

Lees verder

Heb jij al een slimme koelkast of automatische lampen?

· Categorie: Nieuwbouw

Licht dat aangaat zodra je binnenkomt, een koelkast die je laat weten als de melk opraakt en de verwarming die je op afstand alvast kunt opstoken. Slimme technologie in woningen krijgt steeds meer vorm. Een deel van de huiseigenaren heeft er bij de koop van hun woning enkele duizenden euro’s voor over, zo blijkt uit een publicatie van ING. De meest genoemde reden om slimme apparatuur in te huis halen is gemak en comfort.

Lees verder

Nieuwbouw als investering?

· Categorie: Hypotheken

Onderzoek van De Nederlandse Bank maakt duidelijk dat duurzamere woningen meer opleveren bij verkoop dan woningen met een laag energielabel. In die zin kan nieuwbouw gezien worden als een goede investering. Wel staat er vaak ook een hogere aanschafprijs tegenover. De hang naar duurzaamheid brengt veel regels en voorwaarden met zich mee bij het bouwen van nieuwe woningen. Mede hierdoor worden nieuwe woningen volgend jaar gemiddeld 15 procent duurder, aldus berichtgeving in Het Financiële Dagblad.

Lees verder

Spookkopers: en toen bleef het griezelig stil

· Categorie: Verkoop

Op sociale media en datingwebsites heet het fenomeen ghosting: iemand verbreekt abrupt het contact en reageert niet langer op berichtjes. In de wereld van aan- en verkoop van woningen bestaat iets vergelijkbaars: spookkopers. Dit zijn mensen die zich als koper melden en ook de koopakte ondertekenen, maar die daarna niets meer van zich laten horen.

Lees verder

Lage rente - goed idee om te verhuizen?

· Categorie: Aankoop

Laag, lager, laagst. Er lijkt geen einde te komen aan de daling van de hypotheekrente. In landen om ons heen doet zelfs de negatieve hypotheekrente zijn intrede. Lenen voor de financiering van je huis en geld toe krijgen. Zo’n vaart zal het in Nederland niet lopen. Maar mooie vooruitzichten biedt de huidige lage rentestand wel.

Lees verder

Lagere maximale hypotheek met private lease

· Categorie: Hypotheken

Rijden in een nieuwe auto waarbij wegenbelasting, pechhulp, verzekeringen, onderhoud en reparatie allemaal geregeld zijn?

Lees verder

Zo kom je er als starter wél tussen

· Categorie: Aankoop

De Huizenmarkt is ontspoord, zo kopte de krant onlangs. In het bijbehorende verhaal deed een journalist verslag van haar stressvolle zoektocht naar een starterswoning in de stad Groningen. In dit blog geef ik een paar tips over hoe je als starter de rust kunt bewaren – ondanks alle hectiek op de huizenmarkt.

Lees verder

Wat doet de hypotheekrente in 2020?

· Categorie: Hypotheken

De afgelopen maand is meer duidelijk geworden over de hypotheekrente in 2020. Voor de renteverwachting kijken we naar het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de ontwikkeling van de economie. Blijft de hypotheekrente laag?

Lees verder

Verbod op asbestdaken gaat niet door!

· Categorie: Aankoop

Goed nieuws voor de consument! Het voorstel wat vorig jaar bijna door de Tweede Kamer kwam, om alle asbestdaken te verbieden en te laten vervangen door huiseigenaren zelf is van de baan.

Lees verder

Ik vroeg: ‘Mag ik even onder het luik kijken?’

· Categorie: Aankoop

Een huis bezichtigen en daarna een bod uitbrengen. In de stad Groningen krijg je daarvoor tegenwoordig nog maar weinig tijd. In de huidige, verhitte huizenmarkt wil de verkoopmakelaar tempo maken. En gelijk heeft hij. Maar als geïnteresseerde koper moet je daardoor wel goed op je tellen passen. Je wilt tenslotte niet de spreekwoordelijke kat in de zak kopen.

Lees verder

Samen met je nieuwe partner een huis kopen?

· Categorie: Hypotheken

Heb je beiden een verschillend ‘eigen woning verleden’ of breng je beiden een ander bedrag aan eigen geld of overwaarde in? Laat dan niet het belastingvoordeel over je hypotheekrente verloren gaan!

Lees verder

Stagnerende koopwoningmarkt: wat zijn de kansen voor kopers in Groningen?

· Categorie: Aankoop

De koopwoningmarkt in Nederland stagneert. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde Monitor Koopwoningmarkt van onderzoekers aan de TU Delft. Welke kansen biedt dat voor wie nu op zoek is naar een koopwoning?

Lees verder

Een huis kopen in Groningen in tijden van krapte

· Categorie: Aankoop

Begin deze maand publiceerde makelaarsvereniging NVM de jongste marktcijfers. En wat
bleek? Nergens in Nederland is het huizenaanbod zo krap als in de stad Groningen. Wat
moet je doen om er als huizenzoeker ‘tussen te komen’ na een bezichtiging?

Lees verder

Is het OZB-maandbedrag straks hoger vanwege de gemeentelijke herindeling?

De gemeente Groningen heeft onlangs het nieuwe tarief voor de onroerendezaakbelasting (OZB) voor huiseigenaren vastgesteld: 0,17 procent van de WOZ-waarde van de woning. Het betekent dat de OZB voor inwoners van de voormalige gemeenten Groningen en Haren licht stijgt. Inwoners van de vroegere gemeente Ten Boer gaan in 2019 wat minder betalen aan gemeentelijke belastingen.

Lees verder

Doe het zelf? Doe het samen!

· Categorie: Verkoop

In de stad Groningen is de vraag naar koophuizen groter dan het aanbod.
Logisch dat verkopers steeds vaker zelf op zoek gaan naar een koper. Of toch niet?

Lees verder

Wie betaalt achterstallige VvE bijdrage?

· Categorie: Aankoop

Wie op zoek is naar een leuk appartement in Groningen moet er tegenwoordig snel bij zijn.
Veel gegadigden, weinig aanbod. Daardoor moet je snel beslissen, maar check van tevoren wel goed de VvE. Dat voorkomt mogelijke financiële tegenvallers achteraf. Bijvoorbeeld in het geval van achterstallige VvE-bijdragen.

Lees verder

Een huis kopen in hectische tijden

‘Ik kan niks aankopen.’ ‘De manier waarop de verkoop gaat, is voor mij volstrekt onduidelijk.’ Het zijn zo maar twee opmerkingen van huizenzoekers die je regelmatig hoort. Hoe voorkom je in de huidige huizenmarkt dat je steeds achter het net vist?

Lees verder

Nattigheid voelen

Auteur: Harry Schreuder · Categorie: Aankoop

Met de aankoop van een huis is veel geld gemoeid. Heel belangrijk dus dat je van tevoren precies weet wat je koopt.

Lees verder

1-0 voorsprong

Auteur: Harry Schreuder · Categorie: Verkoop

De laatste tijd komt ‘ie regelmatig voorbij. De commercial van een bekende internetmakelaar. Iemand zegt daarin: ‘Als je zelf je hotelkamer boekt, of je wintersport boekt, dan kan je ook zelf de bezichtigingen doen.’ Ja, was het maar zo makkelijk.

Lees verder

Foute boel

Auteur: Harry Schreuder · Categorie: Aankoop

Als makelaar moet je soms de boot pakken, om te voorkomen dat je opdrachtgever in de boot wordt genomen.

Lees verder

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur