Huizenprijzen in Groningen blijven op peil

Datum: 30 april 2020

Ook na anderhalve maand van ‘social distancing’ blijft de vraag naar koopwoningen in Groningen onverminderd groot.

In de periode 16 maart – 28 april is de belangstelling van kopers op peil gebleven. Bovendien is er ondanks corona nog steeds een grote krapte in de gemeente Groningen en in het bijzonder de stad. Dat verklaart het sterk gedaalde aantal woningverkopen in het eerste kwartaal van dit jaar: minus 30 procent.

Corona speelt bij deze verminderde woningverkoop dus geen enkele rol. Sterker: onze makelaars hebben het de afgelopen weken juist heel erg druk gehad. We nemen huizen in verkoop van mensen die willen profiteren van de gunstige huizenprijzen. En als aankoopmakelaars helpen we kopers die hun voordeel willen doen met de zeer lage hypotheekrente.

Individueel bezichtigen
Ja, de bezichtigingen lopen op dit moment anders. Geen open huizen of kijkdagen, maar persoonlijke bezichtigingen met de nodige voorzorgsmaatregelen. Het betekent dat we minder geïnteresseerden kunnen uitnodigen voor een bezichtiging en soms met een reservelijst moeten werken. Als aankoopmakelaars moeten we juist extra op onze strepen staan om een hoogstpersoonlijke bezichtiging voor een aankoopklant te regelen.

Ultrakorte verkooptijden
Het percentage kopers dat de koop terugdraait door een beroep te doen op het voorbehoud steeg in de eerste week van sociale onthouding landelijk van 2,5 naar 4 procent. Maar inmiddels is dat percentage weer terug op het oude niveau. Ook van prijsdalingen is nog absoluut geen sprake. De gemiddelde tijd dat een woning in Groningen te koop staat, ligt nog steeds ruimschoots onder de 30 dagen.

De huizen die wij de afgelopen weken verkochten, wisselden allemaal voor rond de vraagprijs en natuurlijk nog steeds de uitschieters naar boven de vraagprijs, van eigenaar. Belangrijk is wel dat de woning er piekfijn uitziet. Je moet bij wijze van spreken direct de verhuiswagen kunnen laten voorrijden. Voor dat soort woningen is nog steeds de meeste animo. Maar dat was voor de corona-crisis eigenlijk ook al zo.

Gezien de veranderde, strikte procedures is het wel verstandig om bij verkoop of aankoop van een woning een makelaar in de arm te nemen. Wie in tijden van corona gaat doe-het-zelven doet zichzelf uiteindelijk tekort. Daarvoor is de volgende stap in je wooncarrière ook te belangrijk.

Hulp nodig bij het ‘corona-proof’ verkopen of aankopen van een huis? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur