Wat doet de hypotheekrente in 2020?

Datum: 09 september 2019 · Categorie: Hypotheken

De afgelopen maand is meer duidelijk geworden over de hypotheekrente in 2020. Voor de renteverwachting kijken we naar het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en de ontwikkeling van de economie. Blijft de hypotheekrente laag?

De ECB heeft meer duidelijkheid gegeven over het rentebeleid in 2020. De centrale bank draait namelijk opnieuw de geldkraan open om de economie te stimuleren.
• In september wordt het opkoopprogramma weer opgestart. Analisten verwachten dat de ECB minimaal tot juli 2020 obligaties gaat opkopen.
• Ook heeft de centrale bank laten weten de beleidsrente voor minimaal een jaar niet te verhogen. Een renteverlaging is daarnaast niet uitgesloten.
Met deze maatregelen wil de ECB lenen en investeren aantrekkelijk maken. Sparen wordt juist ontmoedigd met een lage spaarrente. Dit moet de bestedingen in de Eurozone aanjagen en daarmee de economie stimuleren.
Zowel het lage rentebeleid van de ECB als de terughoudendheid bij beleggers, drukken de rentes op de financiële markten. Zo is de rente voor de 10 jaars Nederlandse staatslening dit jaar voor het eerst onder 0% gezakt.
Deze marktrente is een belangrijke graadmeter voor de lange hypotheekrente, bijvoorbeeld 20 jaar vast. Banken kunnen dus goedkoop aan geld komen om uit te lenen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de hypotheekrente het laagste punt in de historie heeft bereikt.
Daarbij is de concurrentie op de hypotheekmarkt de laatste jaren toegenomen. In Nederland zijn inmiddels 36 geldverstrekkers actief. Onder druk van nieuwkomers op de hypotheekmarkt zijn de marges op de hypotheekrente flink gedaald. Ook passen geldverstrekkers hun rentes sneller aan als de marktrentes zijn gedaald. Om niet te veel marktaandeel te verliezen moeten de grootste hypotheekaanbieders mee en verlagen ze ook hun hypotheekrentes.
Hypotheekrente verwachting 2020
Met de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) en een afkoelende economie, wijzen alle signalen op een langdurig lage hypotheekrente. Naar verwachting tot minimaal de zomer van 2020.

Als de economische vooruitzichten verder verslechteren en de ECB besluit om de geldkraan verder open te draaien, dan is een verdere daling van de hypotheekrente niet uitgesloten.
De hypotheekrente blijft dus naar verwachting nog enige tijd laag. Goed nieuws voor iedereen die een huis gaat kopen of hun maandlasten willen verlagen.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur