Wordt de jubelton afgeschaft?

Datum: 04 november 2021 · Categorie: Hypotheken

Wie geld wil schenken aan bijvoorbeeld een kind voor een eigen woning, moet misschien wel haast maken. Nu krijgt de ontvanger nog een flinke schenkingsvrijstelling over het ontvangen bedrag. Er zijn steeds meer signalen dat deze vrijstelling gaat verdwijnen.

Ouders kunnen kinderen een ton belastingvrij schenken voor de aankoop van een huis, de zogeheten jubelton. Ouders zetten ook steeds vaker hun overwaarde in om kinderen te helpen bij de aankoop van hun huis. We merken dat er een toename is van ouders die hun eigen hypotheek verhogen om hun kinderen te helpen. Dat geld wordt of doorgeleend of geschonken. Een paar jaar terug ging het om schenkingen van 20.000 euro, nu zijn het vaker schenkingen van 50.000 of zelfs 100.000.

Wat wil de politiek?

Maar om mensen meer gelijke kansen te geven op de woningmarkt wil een groot deel van de politiek hiervan af. Ben je van plan om geld te schenken voor een woning? Maak het dan snel in orde. Vrijstellingen worden in de regel per direct afgeschaft, zonder overgangsregeling.

Oplossing

De ontvanger hoeft op het moment van de schenking nog geen eigen woning te hebben. Een schenking in 2021 moet je uiterlijk in 2023 gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur