Wie zo’n 10 jaar geleden een hypotheeklening met een rentevaste termijn van 20 jaar afsloot, betaalde al gauw meer dan 10 procent rente. Nu ligt dat tarief rond de 2 procent. Reken maar uit wat dat voor je maandlasten betekent.
Toegegeven, de historisch lage rente heeft een flinke boost gegeven aan de huizenprijzen. Sterker: de hypotheekrente is de belangrijkste motor achter de prijsstijgingen. Is het daarom wel verstandig om nu te verhuizen naar een nieuw huis? Ja, als gevolg van de lage rente is het voor heel veel mensen aantrekkelijk om nu een huis te kopen. Voor zogenoemde doorstromers betekent het vrijwel altijd lagere maandlasten – of méér huis tegen dezelfde lasten.
Maar, hoor ik nu mensen zeggen, een lagere hypotheekrente betekent ook minder fiscaal voordeel. Klopt, wie minder rente betaalt, kan ook minder rente aftrekken. En voor wie meer verdient, kan dat bedrag aardig oplopen. Daar staat tegenover dat de renteaftrek voor hogere inkomens wordt afgebouwd naar het laagste tarief. Dat gaat stapsgewijs, tot nog maar maximaal 37 procent in 2023. Die verlaging wordt overigens goedgemaakt door de daling van het eigenwoningforfait. Het hypotheekbedrag dat je mag aftrekken wordt daardoor weer hoger. Maar nu wordt het wat te ingewikkeld.
Terug naar het begin. Een lage rente betekent goedkoop geld lenen. Wanneer je die voor een lange periode – zeg twintig of zelfs dertig jaar – vastzet heb je zekerheid. Zekerheid over de hoogte van je maandlasten. Folkert, de hypotheekadviseur die bij ons rondloopt, kan dat allemaal haarfijn voor je uitrekenen.
Dan ontbreekt alleen dat gedroomde huis nog. Daar kan ik je bij helpen. Of als je zelf al een huis hebt gevonden, kan ik je helpen bij het goed aankopen. Hoe lijkt dat? Stuur mij even een berichtje.