'Help, hoe kom ik ertussen?'

Datum: 21 april 2021 · Categorie: Aankoop

Slechts zo’n 500 woningen staan op dit moment in de gemeente Groningen te koop. Gunstig voor wie een woning heeft en die wil verkopen. Maar hoe vind je in tijden van extreme krapte de volgende woning die past bij jouw woonwensen?

Vergeleken met een jaar geleden is het huizenaanbod in Groningen met bijna een kwart gedaald. Tegelijkertijd steeg de verkoopprijs van een bestaande woning in die periode met 13,5 procent. Hoe kom je als huizenzoeker in de huidige markt er nog tussen?

Laagste niveau in kwarteeuw

Deze trend beperkt zich trouwens niet tot Groningen, het is een landelijke ontwikkeling. Halverwege het eerste kwartaal stonden op Funda ongeveer 17.500 woningen te koop. Dit is het laagste aantal sinds 1995, toen dit voor het eerst werd gemeten.

Enorme woningkrapte

De zogeheten krapte-indicator staat nu op een dieptepunt. De gemiddelde huizenkoper kan op dit moment kiezen uit slechts 1,7 woningen die passen bij zijn wensen en budget. Oorzaken zijn de lage rente, het enorme woningtekort en de – ondanks corona – stabiele sociaal-economische vooruitzichten.

Snel kunnen schakelen

In deze overspannen huizenmarkt is een aankoopmakelaar daardoor haast onmisbaar. Behalve budget is de belangrijkste succesfactor namelijk tijd. Op tijd weten dat een woning in verkoop komt en snel kunnen schakelen. Met zijn brede netwerk en ervaring kan een aankoopmakelaar de kans verkleinen dat je steeds achter het net vist.

Onderhandelingsruimte

Een aankoopmakelaar weet bovendien wat een goed bod is. Op basis van een onderbouwd advies kan hij onnodig overbieden voorkomen. Kies je bewust voor overbieden? In dat geval houdt de makelaar het hoofd koel en brengt hij de mogelijke risico’s voor je in kaart. Ook beoordeelt hij de onderhandelingsruimte die de verkoper mogelijk biedt.

Aankoopmakelaar nodig om ‘een voet tussen de deur te krijgen’? Stuur ons even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur