Huis kopen als pure belegging of voor studerende kinderen?

Datum: 10 september 2020 · Categorie: Aankoop

Omdat de kamernood in Groningen hoog is, besluiten welgestelde ouders soms om hun studerende kinderen een handje te helpen. Ze kopen voor hun kroost een woning. Daarmee zijn ze fiscaal gezien belegger en betalen ze vanaf 1 januari 2021 niet twee, maar acht procent overdrachtsbelasting. Oeps!

Je merkt dat het nieuwe studiejaar is begonnen. Hoewel het onderwijs vanwege corona grotendeels online plaatsvindt, is het in de stad toch weer even druk als afgelopen jaren. Het wemelt van de fietsende jongeren in Groningen. Met 22 procent maken studenten een aanzienlijk deel van de stadsbevolking uit. In Nederland is alleen in Wageningen het aandeel studentenhuishoudens hoger: 25 procent.

Pensioenbelegging
De vraag naar studentenwoningen blijft daardoor onverminderd groot. Kopers zijn ouders die hun studerend kind goed willen huisvesten en beleggers die in dergelijke objecten investeren als pensioenbelegging. In het nieuwe fiscale jaar gaan zij bij een woning van twee ton 16.000 euro belasting betalen in plaats van 4.000 euro.

Prinsjesdag
Overdrachtsbelasting wordt wel gezien als een boete op verhuizen. Vandaar dat de overheid deze belasting in 2011 heeft verlaagd van zes naar twee procent. Voor particuliere pensioenbeleggers en mensen die een huis voor hun kind kopen, gaat die ‘boete’ dus per 1 januari flink omhoog. Als de gelekte informatie over maatregelen die op Prinsjesdag gepresenteerd worden tenminste klopt.

Wie tegen het huidige tarief van twee procent wil kopen, zorgt er daarom voor dat het transport van de woning nog dit jaar plaatsvindt. Vooropgesteld dat je een geschikte koopwoning vindt, natuurlijk. Een woning die zijn investering waard is. Daar begint het allemaal mee.

Energetisch niveau
Als aankoopmakelaar met langjarige lokale marktervaring kan ik je daarbij helpen. Ik zal dan adviseren om vooral ook naar het energetisch niveau te kijken. Hoe presteert de woning op het gebied van isolatie en energiezuinigheid? Of is het mogelijk om met enkele eenvoudige ingrepen die prestaties te verbeteren? Natuurlijk kijk ik ook kritisch naar bouwkundige en installatietechnische aspecten.

Nog voor 31 december fiscaal gunstig investeren in solide vastgoed in Groningen? Ik help je graag. Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur