Wordt 2021 een goed woonjaar?

Datum: 17 december 2020 · Categorie: Aankoop

Sommigen kunnen de kwaliteit van de fles wijn uit hun kerstpakket aflezen aan het etiket. Ze zeggen dan bijvoorbeeld: ‘Ja, 2018 was een goed jaar voor dit wijnhuis.’ Met het kopen van een woonhuis is het net zo. Je moet een kenner zijn om een huis naar waarde te kunnen schatten. Het beste vraag je daarom een aankoopmakelaar om advies.

Om te beginnen wil je natuurlijk weten of het wel een goed jaar is om te kopen. Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich? Blijven de prijzen in 2021 nog verder doorstijgen of heeft corona een remmend effect? Allemaal vragen die je het beste met een aankoopmakelaar kunt bespreken. Die informeert je over de prijsontwikkelingen in de buurt, wijk of plaats in Groningen waar je graag wilt wonen. Ook adviseert de makelaar je over wat in jouw situatie een verstandige keuze kan zijn.

Hardnekkig misverstand

Een goede aankoopmakelaar kan je behalve tijd en rompslomp ook veel geld besparen. Je betaalt voor je nieuwe huis doorgaans een lagere koopprijs dan je in de verhitte huizenmarkt zelf uit het vuur zou kunnen slepen. De makelaar heeft bovendien inzicht in de werkelijke waarde van de woning. En dat is niet de vraagprijs minus 15 procent, zoals een hardnekkig misverstand onder huizenkopers luidt.

Een veel gestelde vraag is of je een aankoopmakelaar alleen kunt inschakelen voor de onderhandelingen. Ja, je kunt dit zeker met de makelaar overleggen. Makelaars spreken in zo’n geval van gerichte aankoop: je hebt zelf het gedroomde huis al gevonden, maar wilt een deskundige inschakelen voor een goed onderhandelingsresultaat en om allerlei risico’s uit te sluiten.

Krapte en corona

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de eerste bezichtiging zelf te doen. De eerste indruk is belangrijk. Als het huis je bevalt, bel je met een aankoopmakelaar om een afspraak te maken voor een tweede bezichtiging. Ben je bij voorbaat al serieus geïnteresseerd? Neem dan meteen een aankoopmakelaar mee. In de huidige tijd van krapte en corona krijg je vaak geen tweede kans. Wil je daarna verder met dat ene huis, dan bepaal je gezamenlijk de meest kansrijke aankoopstrategie. En nee, dat is niet hetzelfde als het hoogste bod uitbrengen. Regelmatig vindt een verkoper gunstige voorwaarden belangrijker dan de laatste euro.

Verhuiswens voor het nieuwe jaar? Aankoopmakelaar nodig? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur