Stagnerende koopwoningmarkt: wat zijn de kansen voor kopers in Groningen?

Datum: 15 mei 2019 · Categorie: Aankoop

De koopwoningmarkt in Nederland stagneert. Dat blijkt uit de vorige week gepresenteerde Monitor Koopwoningmarkt van onderzoekers aan de TU Delft. Welke kansen biedt dat voor wie nu op zoek is naar een koopwoning?

Allereerst wat betekent dat, een stagnerende koopwoningmarkt? Het onderzoek van het Expertisecentrum Woningwaarde, onderdeel van de TU-faculteit Bouwkunde, onderscheidt zes fasen, ook wel de honingraatcyclus genoemd: teruglopend, inactief, kenterend, herstellend, actief en stagnerend. De overgang van de ene naar de andere fase is niet altijd heel scherp afgebakend en kan verschillen per regio - denk aan stad-Groningen en Ommeland.

Te weinig nieuwbouwwoningen

Bepalend voor de huidige stagnerende markt is de dalende trend in het aantal verkochte woningen. Die trend is al vijf kwartalen gaande en geeft aan dat de dynamiek op de koopwoningmarkt nu structureel onder druk staat. Belangrijke oorzaak ligt in de achterblijvende nieuwbouwproductie. Anders gezegd: de vraag naar nieuwe woningen groeit sneller dan het aanbod.

Beperkte prijsstijging stad-Groningen

Ondertussen houdt landelijk de prijsstijging van bestaande koopwoningen aan. In het eerste kwartaal van 2019 was die stijging bijna 8 procent vergeleken met een jaar eerder. Ter vergelijking: in de stad Groningen steeg de gemiddelde verkoopprijs in diezelfde periode met ‘slechts’ 3,5 procent. In Haren daalde de koopsom zelfs met bijna 7 procent. Nog een paar cijfers: Slochteren 28,5 procent stijging, Hoogezand-Sappemeer en Leek prijsdalingen van respectievelijk ruim 18 en 21 procent.

Lokaal verschillen de marktontwikkelingen dus fors. Om je kansen goed te kunnen inschatten – en niet te veel te betalen – moet je dus over nogal wat lokale marktkennis beschikken. Nergens anders in Nederland lopen marktontwikkelingen zo sterk uiteen als in de provincie Groningen. Wie (buiten)kansjes wil benutten schakelt daarom het beste een aankoopmakelaar in.

Aankoopmakelaar nodig? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur