Stilte voor de storm?

Datum: 21 januari 2021

Ook op de huizenmarkt is sprake van een soort van avondklok. Na de hectiek van de afgelopen maanden is het nu wat rustiger. Maar als de voortekenen niet bedriegen, is dat stilte voor de storm.

Sinds 1 januari betalen starters tot 35 jaar geen overdrachtsbelasting meer. Het scheelt ze 2 procent van de koopprijs, lees: duizenden euro’s. Startende huizenkopers waren daarom de afgelopen maanden extra actief op de huizenmarkt. In combinatie met de corona-kopers, over wie hierna meer, zorgden ze voor een topdrukte op ons virtuele makelaarskantoor.

Gemis

Ondanks corona zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd ongekend hard gestegen. Of moet je zeggen: dankzij corona? De eigen woning kreeg een fikse herwaardering door thuiswerken. Het wegvallen van vakanties en weekendjes weg bracht voor iedereen een ‘quarantaine’ met zich mee. Het gemis van een lekker grote woonkeuken of extra werkkamer deed zich voelen bij velen. In het derde kwartaal van 2020 wisselden meer woningen van eigenaar dan ooit eerder in dezelfde periode. Zo blijkt uit cijfers van het Kadaster en CBS.

Bewegingsvrijheid

Met de start van Operatie Vaccinatie neemt de bewegingsvrijheid straks hopelijk weer toe. Maar het belang van een aangenaam woonhuis is daarmee niet van de agenda. Het leidt naar verwachting vanaf het voorjaar tot een nieuwe huizen-run. Want voorlopig geldt: My home is my castle. Thuis heb je alle bewegingsvrijheid en kun je doen wat je wilt. Op voorwaarde dat het huis je echt op het lijf geschreven is natuurlijk.

En daar zit de crux. Velen hebben gemerkt dat hun huidige huis onvoldoende passend meer is. Nu al zie je op funda een enorme toename van het zoekverkeer. Het zal straks leiden tot een flinke stijging van het aantal zoekopdrachten en aanvragen voor bezichtigingen bij makelaars.

Beste koper

Drie factoren helpen dat proces versnellen. Allereerst de hypotheekrente, die opnieuw verder aan het dalen is. Verder telt vanaf dit jaar het tweede inkomen voor 90 procent mee in plaats van 80 procent. Tot slot weegt de studieschuld minder zwaar. Bij elkaar stelt het zowel huizenkopers als -verkopers voor nieuwe uitdagingen. Je wilt in een verhitte markt niet te veel betalen voor een huis. Maar ook: de beste koper vinden voor je huidige woning.

Verhuiswens? Aankoop- en/of verkoopmakelaar nodig? Stuur ons even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur