Huizenprijzen
Die krapte vertaalt zich in stijgende verkoopprijzen en kortere verkooptijden. Vergeleken met een jaar geleden steeg de verkoopopbrengst van een gemiddelde woning in Groningen met ruim 11 procent. Opvallend is dat vergeleken met het eerste kwartaal er sprake is van een daling van 2,5 procent van de transactieprijs. De prijzen van verkochte appartementen daalden het hardst: minus 5,6 procent.
Korte verkooptijd
De tijd in dagen die het kost om een gemiddeld huis in Nederland te verkopen, ligt nu op 28 dagen. Krap een maand dus. Dan Groningen. Hier daalde de verkooptijd in één kwartaal van 24 naar slechts 19 dagen. Het woningtype maakt hierbij weinig verschil. Tussenwoningen, hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en appartementen kennen allemaal ongeveer dezelfde – lage - gemiddelde verkooptijd.
Zelf verkopen?
Wat betekent dit voor verkopers of kopers van een huis in Groningen? Als verkoper zou je kunnen denken: mijn huis verkoopt zichzelf, waarom een makelaar inschakelen? Dat klinkt logisch, totdat je wat verder doordenkt. Hoe weet ik in deze markt wat mijn huis écht waard is? Wat is de beste verkoopstrategie? Hoe reageer ik op kritiek op mijn huis van onbekenden die mijn huis komen bekijken? Hoe regel ik alle administratieve en juridische zaken zonder financiële risico’s achteraf?
Verstandig aankopen
Dan het aankopen van de nieuwe woning. Vanwege de krapte en de korte verkooptijden is het lastig om ‘ertussen’ te komen. Een goede aankoopmakelaar kan je daarbij helpen. Hij weet waar buitenkansjes liggen, welke huizen nog net niet op funda staan en vooral of een huis zijn vraagprijs waard is. Ook heeft hij een scherp oog voor eventuele (verborgen) gebreken en juridische addertjes onder het gras. Door slim en krachtdadig te handelen kan een aankoopmakelaar je helpen je woondroom in tijden van schaarste tóch te verwezenlijken.
Deskundige hulp nodig bij verkoop en/of aankoop van een woning? Stuur ons even een berichtje.