Nieuwbouwhuis kopen: zo kom je ertussen

Datum: 05 maart 2020 · Categorie: Nieuwbouw

Een nieuwbouwhuis kopen heeft voordelen, maar er zijn tegenwoordig ook belemmeringen. Zeker in een stad als Groningen. Hoe maak je de meeste kans op een gloednieuwe woning?

Allereerst de voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning. In tegenstelling tot een bestaand huis is bij een nieuw huis alles nieuw en fris. De eerste jaren hoef je dus niet of nauwelijks naar onderhoud om te kijken. Vanzelfsprekend is een nieuw huis goed geïsoleerd, duurzaam en energiezuinig. Dat betekent lage energielasten.

Nog een voordeel: bij een splinternieuwe woning heb je meestal invloed op de indeling en uitvoering van de woning. Afhankelijk van jouw smaak en voorkeuren kies je bijvoorbeeld de keukenopstelling en het sanitair uit. De woning is in meer of mindere mate maatwerk.

Meerwerk meefinancieren
Heb je bijzondere wensen die niet bij de prijs zijn inbegrepen, dan kun je die als meerwerk meefinancieren. Zo kun je de kosten voor een andere keuken of sanitair tot een bedrag van 20 procent van de woningwaarde meefinancieren. Bij een bestaande woning heb je dit voordeel niet. Daar ligt het maximale leenbedrag op 100 procent van de taxatiewaarde.

Meer leenruimte
En het wordt nog mooier. Wist je dat er voor een duurzame nieuwbouwwoning gunstige financiële regelingen bestaan? Denk aan een korting op de hypotheekrente. Ook kun je soms extra lenen. Koop je een energiezuinige nieuwbouwwoning met een EPC van 0,4 procent of minder? Dan mag je tot wel 9.000 extra lenen. Wel gelden hiervoor aanvullende spelregels.

Oké, dan de nadelen. Op dit moment is het aanbod van nieuwe eengezinswoningen schaars, zeker in Groningen. Je moet er dus snel bij zijn. En vooral: snel kunnen schakelen. Bovendien wil de projectontwikkelaar die de nieuwbouwwoning verkoopt, vaak van tevoren weten of je het huis ook kunt betalen.

Haalbaarheidscheck
Het is daarom verstandig om tijdig een financiële haalbaarheidscheck te laten uitvoeren. De eigen hypotheekspecialist van Schreuder Makelaars kan zo’n check vrijblijvend voor je uitvoeren. Is de uitkomst dat een bepaald nieuwbouwhuis aansluit bij jouw financiële mogelijkheden, dan kun je het document gebruiken bij de inschrijving. Het zorgt ervoor dat je voorrang krijgt bij de toewijzing of vergroot in ieder geval je kansen.

Financiële haalbaarheidscheck nodig? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur