Heb jij al een slimme koelkast of automatische lampen?

Datum: 21 november 2019 · Categorie: Nieuwbouw

Licht dat aangaat zodra je binnenkomt, een koelkast die je laat weten als de melk opraakt en de verwarming die je op afstand alvast kunt opstoken. Slimme technologie in woningen krijgt steeds meer vorm. Een deel van de huiseigenaren heeft er bij de koop van hun woning enkele duizenden euro’s voor over, zo blijkt uit een publicatie van ING. De meest genoemde reden om slimme apparatuur in te huis halen is gemak en comfort.

Circa zes op de tien Nederlanders heeft al slimme apparaten in huis die ze via spraak, sensoren of smartphone kunnen bedienen. Dat lijkt veel maar wil niet zeggen dat het hele huis is voorzien van automatische snufjes. Mensen hebben relatief vaak de volgende apparatuur in huis:
1. Lichten die automatisch aan- of uitschakelen (16%)
2. Thermostaat te bedienen met smartphone (14%)
3. Lampen te bedienen met smartphone (11%)

Waarom slimme apparaten kopen?
Vooral het gemak is reden om te kiezen voor smart home apparatuur. De helft van de Nederlanders ziet het vooral als een leuke toevoeging. Wel is het afhankelijk van het soort apparaat. Bij bijvoorbeeld beveiligingscamera's weegt veiligheid zwaarder dan het gemak. Geld besparen staat niet hoog op het lijstje motieven. Alleen bij de slimme koelkast wordt besparen op de energielasten genoemd als belangrijkste reden.

Jongeren het meest enthousiast
Over het algemeen vinden we het eerder leuk dan noodzaak. Toch overweegt 60 procent in de komende vijf jaar ten minste één slim apparaat in huis te halen, waaronder vooral lampen en thermostaten. Onder jongeren is er duidelijk meer belangstelling. Van de 55-plussers is meer dan de helft (57%) niet geïnteresseerd, terwijl onder jongeren slechts een derde terughoudend is. Ook is er een verschil merkbaar tussen kopers en huurders. Eigenaren van een woning zijn eerder bereid om te investeren in home automation.

Liever sensoren dan bediening per mobiel
Slimme apparaten kan je op verschillende manieren aansturen. In hoofdlijnen zijn ze te bedienen door spraak, je mobiel of sensoren. Gevraagd naar de voorkeur blijken sensoren het populairst. Te denken valt aan het licht dat aangaat zodra de sensor beweging opmerkt of de zonwering die naar beneden gaat zodra het zonlicht op de sensor schijnt.
Bediening per smartphone staat op nummer twee. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op afstand te bekijken wie er voor je deur staat of laat je op iedere plek de verwarming een tandje lager zetten. Overigens geven jongeren eerder de voorkeur aan bediening per mobiel dan ouderen.

Hoe zit het met de privacy?
Privacy is een gevoelig thema op het gebied van slimme apparaten. Zo was onlangs commotie over slimme speakers die achter de schermen jouw spraakopdrachten opslaan. Ook bestaat het risico dat onbevoegden toegang krijgen en op afstand jouw lampen, beveiligingscamera’s of andere apparaten kunnen bedienen. Geen prettig gevoel, zeker als het over veiligheid gaat.
Slimme apparaten worden langzamerhand goedkoper en voor een breder publiek toegankelijk. Deze trend zal in de komende jaren verder doorzetten. Zeker als projectontwikkelaars het meer gaan toepassen bij nieuwbouwwoningen. Tijd om het slimmer aan te pakken dus!

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur