Nieuwbouw kopen: wanneer verkoop je je huidige huis?

Datum: 09 november 2020 · Categorie: Nieuwbouw

Je leeft toe naar het moment waarop je je nieuwe woning kunt betrekken. Maar wat is een goed moment om je huidige huis te verkopen? Hoe voorkom je opbrengstverlies, extra woonkosten en stress?

Koop je een nieuwbouwwoning, dan teken je een koop-/aannemingsovereenkomst met de bouwer. Die gaat pas aan de slag nadat minimaal 70 procent van de woningen uit het project is verkocht. Daarna duurt het soms nog zo’n anderhalf jaar voordat je kunt verhuizen.

Gedurende die periode ben je dus eigenaar van twee woningen. Je wilt tenslotte niet twee keer hoeven verhuizen. Anderzijds wil je ook niet het risico lopen van dubbele lasten nadat je nieuwe huis is opgeleverd. Of een lagere verkoopopbrengst voor je woning omdat de prijzen misschien zijn gedaald.

Dus wat is het beste? Zo snel mogelijk een koper vinden nu de huizenmarkt zich op een hoogtepunt bevindt? Met als bijkomend gevolg dat je tijdelijk een woning moet huren. Of zo lang mogelijk wachten? Je hebt dan niet de rompslomp van een extra verhuizing.

Maar misschien loop je in dat laatste geval wel de beste koper voor je huis mis. Niet elke koper is bereid lang te wachten. Zeker niet met een hypotheekofferte die beperkt ‘houdbaar’ is. Meestal is dat 6 of 12 maanden. Daarna kost verlengen vaak extra geld.

En er is meer. Belangrijk onderdeel in het koopcontract is de transportdatum. Maar wanneer spreek je af bij de notaris als de opleverdatum van jouw nieuwe huis nog niet vastligt? Bij nieuwbouwwoningen is die datum meestal pas kort van tevoren bekend.

Keuzes, keuzes, je zou er stress van krijgen.

Niet nodig. Als verkoopmakelaar met jarenlange ervaring in nieuwbouw kan ik je helpen met al deze vragen en vraagstukken. Stuur mij even berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur