Komt er in 2020 een kantelpunt op de huizenmarkt?

Datum: 19 december 2019 · Categorie: Verkoop

Nog nooit was de gemiddelde huizenprijs zo hoog. De stad Groningen spant daarbij de kroon. Voor veel potentiële kopers staat inmiddels de betaalbaarheid onder druk. Welke gevolgen heeft dit voor de huizenmarkt in het nieuwe jaar?

Allereerst het goede nieuws. Naar verwachting blijft ook in 2020 de hypotheekrente op een onveranderd laag niveau. Een huis kopen met financiering blijft daardoor aantrekkelijk. Wie wil doorstromen naar een grotere of juist kleinere woning profiteert daardoor in veel gevallen dubbel: van een lagere hypotheekrente en een aardige overwaarde op de huidige woning. Het zorgt misschien zelfs wel voor lagere maandlasten voor je nieuwe huis.

Daar staat natuurlijk tegenover dat je een gemiddeld hogere prijs betaalt voor die nieuwe woning. Vooropgesteld dat je je huis verruilt voor een ander huis in de stad Groningen. Buiten de stad gelden heel andere prijsniveaus. In sommige gevallen levert dat onverwachte kansen op.

Maar hoe ontwikkelen die huizenprijzen zich in 2020? De NVM-makelaars houden rekening met een normalisering van de prijsstijgingen. Het Economisch Bureau van ABN Amro gaat in zijn Woningmarktmonitor uit van een gemiddelde stijging van 3 procent, een halvering vergeleken met 2019. Rabobank is iets optimistischer met een prognose van gemiddeld 4,5 procent prijsstijgingen.

De afkoeling na een periode van oververhitting heeft positieve aspecten. Je ziet de laatste tijd dat weer meer mensen hun huis te kopen zetten. Mensen met een uitgestelde verhuiswens, die door de ‘prijzengekte’ op de huizenmarkt even waren afgehaakt. Deze ontwikkeling zorgt voor meer aanbod en daardoor meer doorstroming. Kortom, het biedt huizenkopers weer meer kansen – ook starters.

Hulp nodig bij het benutten van die kansen? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur