Online bieden op een huis, zonder black box

Datum: 25 maart 2021 · Categorie: Verkoop

In een oververhitte huizenmarkt kan Online Bieden voor meer transparantie zorgen. Het idee hiervoor ontstond niet voor niets in Groningen en Amsterdam, steden met de meest krappe woningmarkten.

Koopwoningen waren afgelopen maand gemiddeld ruim 10 procent duurder dan een jaar eerder. Belangrijkste oorzaak: weinig aanbod, veel vraag. Logisch dat veel geïnteresseerde kopers teleurgesteld raken. Weer was hun bod niet hoog genoeg. Sommige media spreken zelfs van een ‘biedingsoorlog’.

Niet transparant
Daar komt bij dat het proces van bieden niet transparant is. Vergelijk het met een black box of zwarte doos. Vaak blijken vraagprijs en verkoopprijs bizar ver uit elkaar te liggen. Heeft de verkoper bewust laag ingezet met zijn vraagprijs? Of wilde een ‘overbieder’ het huis per se hebben?

Verkopersmarkt
Wat doe je in een zogenoemde verkopersmarkt met oplopende huizenprijzen? Natuurlijk is het verstandig om ook als koper een makelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar kan namelijk wél redelijk goed inschatten wat de inhoud van de zwarte doos is. En ook met de NVM-tool Online Bieden wordt het biedproces transparanter.

Beste deal
Een koper kan via dit systeem op elk moment en op elke plek meebieden. Een geïnteresseerde ziet precies wat een ander geboden heeft. Online Bieden is niet hetzelfde als online veilen. Er gelden andere spelregels. De bieder hoeft niet verplicht af te nemen. De verkoper bepaalt aan wie hij zijn huis gunt. De koper kan de beste deal bepalen aan de hand van de voorwaarden: een hoger bod met voorbehoud van financiering of een wat lager bod zonder voorwaarden?

Meer weten over Online Bieden? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur