Veranderde woonwens

Datum: 10 juni 2020 · Categorie: Aankoop

De kwaliteit van de leefruimte in en om je huis is in deze tijd nóg belangrijker geworden. Op de huizenzoekmachine Funda is dat goed te merken. Het gebruik van de zoekfilters ‘tuin’ en ‘buitenruimte’ is de afgelopen twee maanden met bijna 20 procent procent toegenomen.

Niet alleen Funda, maar ook de makelaars zien woonwensen verschuiven. Leefruimte en buitenruimte spelen nu een nog belangrijkere rol bij woonwensen. En dat zie je terug bij de zoekopdrachten van vooral mensen die in de stad wonen. Toegegeven, van een uittocht van Stadjers naar het Groningse ommeland is nog geen sprake. Maar de huidige coronacrisis zet veel woonconsumenten wel aan het denken.

De RIVM-maatregelen brengen een beperking van de bewegingsvrijheid met zich mee. Zorgeloos uitstapjes en stedentrips maken of een vliegvakantie boeken? Voorlopig is het even pas op de plaats maken. Logisch dat voor velen nu het motto geldt: ‘My home is my castle’.

Uit consumentenonderzoek door Funda blijkt dat huizenzoekers sinds corona meer waarde toekennen aan bepaalde kenmerken van een woning: de aanwezigheid van voldoende leefruimte (70%), een studeerkamer, extra kamer of tuin (67%).

Als gevolg van corona en het thuiswerken wordt op Funda 20 procent meer gezocht op de zoektermen ‘buitenruimte’ en ‘tuin’ dan twee maanden daarvoor. Onder serieuze zoekers is het gebruik van het filter ‘tuin’ met maar liefst 34 procent toegenomen.

Van de groep die op dit moment vaker thuiswerkt, zegt 54 procent dat de aanwezigheid van een studeerkamer een belangrijk keuzecriterium is. Onder de helft van de zoekers die samenwonen met een huisgenoot, partner of kind is de behoefte aan extra kamers toegenomen.

Het is een abc’tje uit de economie: wanneer de voorkeur voor een bepaald product toeneemt, stijgen de prijzen. Hoe kun je in deze tijden toch het huis kopen dat past bij jouw woonwensen en vooral budget? Verstandig is in ieder geval om een goede NVM-aankoopmakelaar in te schakelen. Iemand die je kan vertellen of een huis zijn vraagprijs waard is en weet waar op dit moment buitenkansjes liggen.

Aankoopmakelaar nodig? Stuur mij even berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur