Een huis kopen in hectische tijden

Datum: 16 november 2018

‘Ik kan niks aankopen.’ ‘De manier waarop de verkoop gaat, is voor mij volstrekt onduidelijk.’ Het zijn zo maar twee opmerkingen van huizenzoekers die je regelmatig hoort. Hoe voorkom je in de huidige huizenmarkt dat je steeds achter het net vist?

Bij de verkoop van een gewilde woning hanteren verkopers steeds vaker de methode van bieden-vanafprijs. Vaak tot frustratie van geïnteresseerde kopers. Eerst is er dan een open huis, met liefst zo veel mogelijk gegadigden in zo kort mogelijke tijd. Dan moet je tegen alle andere geïnteresseerden gaan opbieden. Maar wat moet je precies bieden om een serieuze kans te maken? Het is allemaal weinig transparant. Tot voor kort ging het meestal anders. De verkoopmakelaar werkte met een vraagprijs, die je omlaag kon onderhandelen.

Tegenwoordig is het dus vaak andersom. Er is een zogenaamd scherpe vanafprijs. En het bieden gaat slechts in één richting: hoog, hoger, hoogst. Zo’n race naar het hoogste bod brengt risico’s met zich mee. Kopers zijn makkelijker bereid om te veel te betalen. Ook wordt er geen tijd genomen – of gegeven – om goed te kijken naar het onderhoud van een woning. Of om te onderzoeken hoe de vlag van de Vereniging van Eigenaars erbij hangt. Kent de VvE bijvoorbeeld wanbetalers of ontbreekt een meerjarenonderhoudsplan?

Het zijn allemaal belangrijke aandachtspunten die in de huidige hectiek onderbelicht blijven. Vandaar mijn pleidooi voor de aankoopmakelaar. Met een eigen aankoopmakelaar sta je sterker. Want die haalt die hele onzekerheid eruit. Waardoor je probleemloos kunt aankopen. Zonder zorgen over een achteraf te hoge koopsom. Over verborgen gebreken. Over juridische addertjes onder het gras. Over een VvE met lijken in de kast.

Als aankoopmakelaar help ik kansen te vergroten. Ik ga samen met geïnteresseerde kopers naar een bezichtiging of open huis. Op basis van mijn jarenlange ervaring kan ik snel de waarde van een woning vaststellen. Bovendien weet ik hoe je onder tijdsdruk het beste kunt bieden. Hoe je een verantwoord bod uitbrengt, zonder je te laten opjagen. Maar ook hoe je soms – om maximaal kans te maken - bewust iets meer biedt dan het huis waard is. Bijvoorbeeld wanneer het huis op termijn zijn investering waard is. Of wanneer het huis jouw droomhuis is, waar je lang en gelukkig wilt blijven wonen.

Behoefte aan professionele backup bij een bezichtiging? Stuur mij even een berichtje. Goed om te weten: je kunt mij ook voor een losse bezichtiging inschakelen.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur