Wonen op de zonnige zuidkant is gewild

Datum: 15 juli 2020

Huizen met een tuin op het zuiden zijn doorgaans meer in trek dan huizen met een tuin op het noorden. Logisch. Wanneer je van je buitenruimte geniet, vang je ook graag wat vitamine D. Maar hoe komt het dat gewilde woonbuurten vaak aan de zuidzijde van een gemeente of plaats liggen?

Het zou interessant zijn om daar eens onderzoek naar te doen. In het geval van de stad Groningen heeft het ongetwijfeld ook te maken met de gunstige geografische ligging. Daarnaast heeft wonen in Groningen-Zuid nog andere voordelen. Maar daarover later meer.

Vestingwet

Eerst even een stukje geschiedenis. Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 stelt men vast dat historische vestingwerken niet langer bestand zijn tegen de moderne artillerie en springstoffen. De Vestingwet van 1874 voorziet daarom in een nieuw verdedigingsplan voor Nederland. Robuuste vestingwerken rond oude binnensteden spelen daarin geen rol van betekenis meer. In Groningen begint men daarom omstreeks 1878 met de sloop van de vestingwerken rond de binnenstad en de Helperlinie.

Voorname villa’s

Het resulteert onder meer in het Noorderplantsoen, waar je het patroon van de voormalige verdedigingswerken en grachten nog moeiteloos kunt herkennen. Ook aan de zuidkant van de stad verandert er veel. Op voormalige vestingwerken verrijzen hier onder meer de Heresingel, Ubbo Emmiussingel, Praediniussingel en het Zuiderpark, met tal van voorname villa’s en herenhuizen. Langs de Hereweg laten welgestelde stadjers ondertussen statige huizen bouwen, in de meest uiteenlopende bouwstijlen.

Gewilde woonlocatie

Tot op de dag van vandaag is Groningen-Zuid een gewilde woonlocatie, met woonbuurten als de Herewegbuurt, Sterrebosbuurt, Wijert-Zuid, Coendersborg, Klein-Martijn en Villabuurt-Oost en Villabuurt-West. En niet te vergeten Helpman, sinds 1915 onderdeel van Groningen, maar al vanaf de zeventiende eeuw in trek bij Groningers in goeden doen.

Groene ambiance

Wat zijn de belangrijkste succesfactoren van Groningen-Zuid als woonlocatie? Behalve de grote variatie aan woningtypes en bouwstijlen is dat ongetwijfeld de groene ambiance. Bekijk je dit stadsgebied vanuit de lucht – of vanaf de Martinitoren! – dan springt allereerst het uitbundige groen in het oog. Overal zie je bomenpracht, parkjes en plantsoenen. Het zorgt voor een rustige en aangename woonomgeving.

Bereikbaarheid en voorzieningen

Toch woon je gunstig ten opzichte van uitvalswegen richting Nieuweschans en Drachten (A7) en Zwolle (A28). De markt en het winkelgebied van de binnenstad bevinden zich op fietsafstand. Ondertussen beschikken veel woonbuurten in Groningen-Zuid over eigen winkelcentra met een verrassend compleet winkelaanbod.

Enthousiast over wonen in Groningen-Zuid en op zoek naar een woning die aansluit bij jouw woonwensen en budget? Als aankoopmakelaar help ik je graag om kansen te benutten. Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur