Wie betaalt achterstallige VvE bijdrage?

Datum: 17 december 2018 · Categorie: Aankoop

Wie op zoek is naar een leuk appartement in Groningen moet er tegenwoordig snel bij zijn.
Veel gegadigden, weinig aanbod. Daardoor moet je snel beslissen, maar check van tevoren wel goed de VvE. Dat voorkomt mogelijke financiële tegenvallers achteraf. Bijvoorbeeld in het geval van achterstallige VvE-bijdragen.

Bijna twee derde van de inwoners van de stad Groningen woont in een appartement of studio. Het sluit mooi aan bij de status van Groningen als studentenstad, met een relatief ‘jonge’ bevolking.

Vereniging van Eigenaren:
Iedere eigenaar van een appartement is automatisch lid van een Vereniging van Eigenaren.
Logisch dat de stad veel VvE’s en VvE-leden telt. Helaas hebben niet al die verenigingen hun
financiële zaakjes netjes op orde. Ook zijn er VvE-leden die hun maandelijkse bijdrage voor het beheer en onderhoud niet op tijd of zelfs helemaal niet voldoen.

VvE-reglement:
Stel, je koopt een appartement en achteraf blijkt dat de verkoper niet aan zijn verplichtingen jegens de VvE heeft voldaan. Wie betaalt dan de achterstallige VvE-bijdragen? In de wet staat dat zowel de koper als de verkoper hoofdelijk aansprakelijk is voor de VvE-bijdragen over het lopende of het voorafgaande boekjaar. In het model-VvE-reglement kan overigens worden afgeweken van de wet.

Als koper wil je natuurlijk weten of er een betalingsachterstand is, en zo ja, of jij hiervoor aansprakelijk kunt worden gesteld. De notaris die de overdracht van het appartement regelt, doet hierover navraag bij het bestuur van de VvE. Goed om te weten: de koper is alleen hoofdelijk aansprakelijk voor het bedrag dat in deze opgave staat. Is er geen melding van een achterstallige VvE-bijdrage bij de overdracht, dan kan de koper later niet aansprakelijk worden gesteld door het VvE-bestuur. Zelfs niet wanneer achteraf blijkt dat zo’n betalingsachterstand er wel degelijk is.

Is er een VvE-verklaring beschikbaar, dan voegt de notaris die bij de akte van levering. Als nieuwe eigenaar ben je dus alleen aansprakelijk voor het bedrag dat in deze bijlage staat.

Aankoopmakelaar:
Wie wil bieden op een appartement wil natuurlijk veel eerder weten of er gedoe kan komen over achterstallige VvE-bijdragen. Als aankoopmakelaar, die tevens veel ervaring heeft met VvE-beheer in de stad, kan ik hierover goed adviseren. Ook controleer ik het VvE-reglement en doe ik navraag bij het VvE-bestuur en/of de Kamer van Koophandel. Want voorkomen is beter (en goedkoper) dan genezen.

Appartement op het oog? Aankoopmakelaar met VvE-kennis nodig? Neem contact met mij op.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur