Ik vroeg: ‘Mag ik even onder het luik kijken?’

Datum: 13 juni 2019 · Categorie: Aankoop

Een huis bezichtigen en daarna een bod uitbrengen. In de stad Groningen krijg je daarvoor tegenwoordig nog maar weinig tijd. In de huidige, verhitte huizenmarkt wil de verkoopmakelaar tempo maken. En gelijk heeft hij. Maar als geïnteresseerde koper moet je daardoor wel goed op je tellen passen. Je wilt tenslotte niet de spreekwoordelijke kat in de zak kopen.

Zo adviseerde ik afgelopen maand een klant bij de aankoop van een benedenwoning in de populaire Korrewegwijk in de stad Groningen. Het huis is fantastisch gestyled, met de open haard in de woonkamer als ware eyecatcher. De verkoopmakelaar is zich van dit ‘marktvoordeel’ ten volle bewust. De bezichtiging is nog niet begonnen of we krijgen al te horen: ‘Jullie uiterste bieding moet over twee dagen voor 12.00 uur binnen zijn’.
Voor een uitgebreide bezichtiging van de woning is ternauwernood tijd. Als geoefende aankoopmakelaar valt mij direct al een ding op: deze woning biedt weinig ventilatiemogelijkheden. Het uitklapraam in de voorgevel is dichtgeschilderd. Ook de achterzijde heeft geen raam dat open kan. En dat met een open haard in de woonkamer en een keuken in de achterkamer. Zo weinig ventilatiemogelijkheden – dat kan gevaar opleveren!
Mijn oog valt ook op een losse leidingslag. De afvoer van de wasmachine, volgens de verkoopmakelaar. Waarop ik zeg: ‘Mag ik even onder het luik kijken?’ Als ik mijn hoofd in de kruipruimte steek, zie ik dat het niet de afvoer van de wasmachine is maar van een dompelpomp die in een emmer staat. Korte uitleg: een dompelpomp wordt gebruikt om water weg te pompen, bijvoorbeeld grondwater dat omhoogkomt. Wat in dit geval de reden is: geen idee. Maar mijn eerste gedachte is: die pomp staat hier niet voor niets.
Beide observaties – beperkte ventilatie, aanwezigheid dompelpomp – leveren geen onoverkomelijke problemen op. Maar het zijn natuurlijk wel puntjes die je meeneemt bij het bepalen van de juiste biedprijs. Het is de rol van een goede aankoopmakelaar om minpuntjes en gebreken op te merken en zijn aankoopklant vervolgens onderbouwd te adviseren. Daarmee behoedt de aankoopmakelaar hem of haar voor financiële verrassingen achteraf.

Aankoopmakelaar nodig? Stuur mij dan even een berichtje via het chatvenster op deze pagina.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur