Zo kom je er als starter wél tussen

Datum: 18 september 2019 · Categorie: Aankoop

De Huizenmarkt is ontspoord, zo kopte de krant onlangs. In het bijbehorende verhaal deed een journalist verslag van haar stressvolle zoektocht naar een starterswoning in de stad Groningen. In dit blog geef ik een paar tips over hoe je als starter de rust kunt bewaren – ondanks alle hectiek op de huizenmarkt.

Allereerst: spoileralert! De journalist slaagt er uiteindelijk toch in haar droomhuis in de stad Groningen te bemachtigen. Maar daar gaat een haast eindeloze reeks teleurstellende ervaringen aan vooraf. We lezen over hoe ze moet concurreren met beleggers en expats die ‘blind’ zouden bieden, waardoor zij achter het net vist. Over een online veiling, waarbij de woning voor vele tienduizenden euro’s boven de vraagprijs van eigenaar wisselt. Over filevorming tijdens de bezichtiging van een open huis, waarna zij gefrustreerd afhaakt. Over een aanvraag voor een bezichtiging waar zelfs niet op wordt gereageerd. Over de bezichtiging van een ander huis, die op het allerlaatste moment door de makelaar wordt geannuleerd: Sorry, dit huis is verkocht.

Wat vooral uit het verhaal spreekt, is de wanhoop van iemand die er helemaal alleen voor staat. En zo kom ik op mijn belangrijkste tip voor starters op de huizenmarkt in de stad Groningen: Doe het niet alleen! Schakel een aankoopmakelaar in; iemand die jou op elk moment kan adviseren over de juiste stap. Dat zorgt voor rust.

Een aankoopmakelaar hakt dagelijks met het bijltje. Hij weet hoe je in de race komt en blijft. En vooral: wat een goed bod is. Op basis van zijn eigen lokale marktkennis en harde data weet de aankoopmakelaar wat een huis écht waard is. Wil je een bepaald huis per se hebben en besluit je daarom wat meer te bieden? In dat geval kan de aankoopmakelaar als deskundige met je sparren. Hoe graag wil je het huis hebben? Hoe lang wil je er blijven wonen? En welk bod is in dat geval nog verantwoord?

Terug naar het verhaal van de journalist. Als sparringpartners had zij haar vader en een oom. ‘Meteen bieden,’ zeggen beiden, wanneer zij voor de zoveelste keer een huis op het oog heeft. Oom adviseert zelfs om flink te gaan overbieden. Want ach, wat maken die paar duizend euro extra nou uit. Je bent nu al zó lang op zoek.

Over mogelijke bouwkundige risico’s bij aankoop van een woning in een honderd jaar oude Groningse volksbuurt wordt in het artikel met geen woord gerept. Ook daarover kan een goede aankoopmakelaar adviseren. Bijvoorbeeld: wanneer is een bouwkundige keuring wenselijk? En in welke gevallen kun je het bouwkundig voorbehoud in het koopcontract eventueel laten vallen?

Aankoopmakelaar nodig? Stuur even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur