Spookkopers: en toen bleef het griezelig stil

Datum: 14 november 2019 · Categorie: Verkoop

Op sociale media en datingwebsites heet het fenomeen ghosting: iemand verbreekt abrupt het contact en reageert niet langer op berichtjes. In de wereld van aan- en verkoop van woningen bestaat iets vergelijkbaars: spookkopers. Dit zijn mensen die zich als koper melden en ook de koopakte ondertekenen, maar die daarna niets meer van zich laten horen.

Als gezegd: voor verkopers is het een nachtmerrie. Je denkt een serieuze koper voor je huis te hebben gevonden, maar niets blijkt minder waar. In het geval dat ik op dit moment bij de hand heb, werd niet gereageerd op het verzoek om de vereiste waarborgsom op rekening van de notaris te storten.

Die waarborgsom, of in plaats daarvan schriftelijke bankgarantie, bedraagt 10 procent van de koopsom. Het biedt de verkoper zekerheid dat de koper zijn verplichtingen ook daadwerkelijk nakomt. Gaat de koop niet door en zijn de ontbindende voorwaarden verlopen, dan heeft de verkopende partij recht op dit bedrag.

Wanneer de afgesproken waarborgsom niet voor de datum van passeren bij de notaris binnen is, weet je vaak dat het mis is. Zo ook in dit geval. Eerst reageerde de koper via WhatsApp nog met vage smoesjes, daarna kwam er helemaal geen reactie meer. Wij hebben daarop een zogeheten ingebrekestelling opgemaakt en die aangetekend naar de spookkoper verstuurd. Zo kun je de 10 procent waarborgsom alsnog proberen te innen, maar dan als boete. Met de spookkoper uit dit voorbeeld loopt de procedure nog.
In ieder geval vonden de verkopers het prettig dat wij als verkoopmakelaar ze al het gedoe uit handen hebben genomen, inclusief een mogelijke deurwaarderskwestie. En minstens zo belangrijk: de koop is ontbonden en de nieuwe bezichtigingen staan al weer gepland.

Verkoopmakelaar nodig? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur