Overbieden: hoe ver moet je gaan?

Datum: 08 oktober 2020

De huizenmarkt blijft voorlopig krap, het aantal gegadigden groot. Zeker in de stad Groningen is overbieden daardoor op dit moment eerder regel dan uitzondering. Hoever moet je daar als geïnteresseerde koper in meegaan? En wat zijn de risico’s van overbieden?

Vergeleken met een jaar geleden is de verkoopprijs van een gemiddelde woning in Groningen en omgeving met ruim 11 procent gestegen. Ondertussen daalde de tijd dat een verkochte woning te koop stond met bijna 20 procent, van gemiddeld 25 naar 19 dagen.

Bij een gewilde woning is er dus weinig ruimte om flink te onderhandelen. Om niet achter het net te vissen, moet je al snel de vraagprijs of meer bieden. Maar hoe hoog moet dat ‘meer’ zijn?

Bizarre excessen
Het lastige is dat je dat nooit weet. Anders gezegd: je weet nooit of jij de enige bent die fors boven de vraagprijs biedt. Een NVM-makelaar mag namelijk partijen niet tegen elkaar uitspelen. Dat leidt soms tot bizarre excessen. Zo kan het voorkomen dat er soms wel 20.000 euro verschil zit tussen bieder een en twee.

Dus wat is wijsheid? Hier een paar praktische tips. 1. Kijk niet alleen naar de vraagprijs, maar vooral naar de marktwaarde van de woning. 2. Stel jezelf de vraag: hoe graag wil ik deze ene woning hebben en wil ik er lang in blijven wonen? 3. Onderzoek van tevoren goed wat je financiële mogelijkheden zijn.

Taxatiewaarde
Dat laatste is niet onbelangrijk. Alles wat je boven de taxatiewaarde voor een woning biedt, kun je namelijk niet lenen van de bank of andere geldverstrekker. Je moet dit deel van het aankoopbedrag financieren met spaargeld of uit de overwaarde op je huidige woning.

Bedenk verder dat de huizenprijzen ook kunnen dalen. In dat geval kan jouw huis ‘onder water’ komen staan. Je hypotheekschuld is dan hoger dan de waarde van je woning. Moet je vervolgens voor werk of om een andere reden verhuizen, dan blijf je zitten met een restschuld.

Openingsbod
Tot slot de allerbelangrijkste tip: vraag hulp van een aankoopmakelaar. Die weet wat een huis écht waard is en hoe hoog je openingsbod moet zijn om serieus mee te dingen. Bovendien raakt de makelaar niet in de stress wanneer het op (over)bieden aankomt. Met een aankoopmakelaar vergroot je daarom je kansen om koper te worden en verklein je het risico van te veel betalen.

Hulp nodig bij het goed aankopen van een huis? Stuur mij even een berichtje.

Contact

Adres

  • Verlengde Hereweg 20-2
    9722AC Groningen
  • Maandag t/m vrijdag
    9.00 uur t/m 17.30 uur