De voordelen en nadelen van een hoge WOZ-waarde
25 februari 2025
Binnenkort ontvangen we van de gemeente de nieuwe WOZ-waarde. Zijn we dan juist blij met een hoge WOZ-waarde of juist met een lage? Want wat zijn nou precies de voor en nadelen van een hoge of juist een lage WOZ-waarde?
We leggen eerst graag aan je uit wat een WOZ-waarde nou precies is. Het is een schatting die de gemeente maakt op basis van de marktontwikkelingen in het jaar ervoor. Door de prijsstijging is het zeer aannemelijk dat de WOZ-waarde van jouw woning dus hoger is dan die van vorig jaar, maar wel lager is dan als je nu bijvoorbeeld je woning zou laten taxeren of verkopen. We zijn immers een jaar verder in de tijd.
Voordelen:
- Bij de verkoop is een hoge WOZ-waarde gunstig. Veel kijkers zoeken namelijk via het WOZ-waardeloket de WOZ-waarde van een woning op. Als de WOZ-waarde hoog is, zal een bieder/koper ook eerder wat meer willen betalen omdat zij dan zien dat het ‘conform marktwaarde is’.
- Wanneer je hypotheekschuld hoog is in verhouding tot de waarde van je woning, vragen banken (vaak) een hogere hypotheekrente. Dit betekent dat je een hoger rentepercentage betaalt dan wanneer je hypotheek bijvoorbeeld maar de helft van de woningwaarde bedraagt. Als de WOZ-waarde is gestegen, kan de bank bereid zijn om de risico-opslag te verlagen. Let op: bij een NHG-hypotheek is dit niet mogelijk.
Nadelen:
- De hoogte van de onroerendezaakbelasting, de afvalstofheffing en watersysteemheffing zijn gebaseerd op de WOZ-waarde. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe hoger de aanslag.
- Je betaalt meer inkomstenbelasting bij een hogere WOZ-waarde omdat je bij de aangifte, indien je een eigen koopwoning bezit, een bedrag moet opgeven, het eigenwoningforfait (een percentage van de WOZ waarde van je huis). Als de WOZ-waarde hoger is, wordt het eigenwoningforfait dus ook hoger, waardoor het belastbare inkomen stijgt. Hierdoor betaal je meer inkomstenbelasting.
- Krijg je een woning uit erfenis of schenking? Dan moet de WOZ-waarde worden gebruikt om de waarde op te geven voor de erf- en schenkbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer belasting je moet betalen.
De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de verkoopwaarde van een woning. De WOZ-waarde wordt door de gemeente vastgesteld op basis van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, de ligging, het type woning, en vergelijkbare verkoopprijzen in de buurt. De verkoopwaarde daarentegen is de prijs waarvoor de woning daadwerkelijk wordt verkocht op de markt. Deze kan hoger of lager zijn dan de WOZ-waarde, afhankelijk van de marktomstandigheden, de staat en afwerking van het huis, en vraag en aanbod op dat moment.
Wil je jouw woning graag verkopen en ben je benieuwd naar ons verkoopadvies op maat? Neem dan via onderstaande button contact met ons op om een afspraak te maken.